Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Το παράδειγμα ενός έξυπνου ανθρώπου


της Ελίνας Γαληνού

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού; Να έχει μεγάλες αντοχές, ευρεία δυνατότητα προβλέψεων, ηγετική παρουσία. Να αξιοποιεί σωστά και αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό τοποθετώντας τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Να σταθμίζει τους κινδύνους και να επισημαίνει τις ευκαιρίες. Να παίρνει γρήγορες αποφάσεις...

Κάποτε σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ο κ. ΧΧ συγκέντρωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και γι' αυτό τον είχαν επιλέξει για την θέση του Γενικού Διευθυντή. Τα θετικά της απόδοσής του εμφανίζονταν κάθε μήνα στις λίστες πωλήσεων κάνοντας τους μετόχους και τα στελέχη της εταιρείας να τρίβουν τις χούφτες τους από ικανοποίηση. Η εταιρεία πήγαινε ρολόι για πολλά χρόνια, τα κέρδη ανέβαζαν στα ύψη τις μετοχές της και το προσωπικό της εργαζόταν με κέφι, απολαμβάνοντας ένα καλό εργασιακό περιβάλλον.

Ολα πήγαιναν καλά, ώσπου κάποτε ξέσπασε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Φυσικά, η μεγάλη άλλοτε ανθίζουσα επιχείρηση, δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Οσο δύσκολο είναι να χτιστεί και να οργανωθεί καλά μια οποιαδήποτε επιχείρηση, άλλο τόσο εύκολο είναι να καταρρεύσει. Ετσι και εκείνος ο επιχειρηματικός κολοσσός με τις εκατοντάδες υποκαταστήματα που διατηρούσε σε όλον τον κόσμο, άρχισε να βλέπει μέσα σε λίγους μήνες τους τζίρους του να κατηφορίζουν απελπιστικά. Οπότε το διοικητικό συμβούλιο και οι βασικοί μέτοχοί της, συγκεντρώθηκαν για να πάρουν σκληρές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές συνήθως έχουν χαρακτήρα περικοπών αναγκαστικά, καθώς είναι γνωστό και ευνόητο σε όλους ότι όταν πέφτουν οι πωλήσεις και άρα οι εισπράξεις, χωρίς περικοπές δαπανών η επιχείρηση σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Για να περισωθεί λοιπόν, έπρεπε να θυσιαστούν κάποιοι. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ζήτησαν από τα επιτελικά στελέχη της εταιρίας να προβούν σε αθρόες απολύσεις απ΄όλα τα υποκαταστήματα. Οι επιτελικοί έκαναν τους υπολογισμούς και κατέληξαν στα ποσοστά απολύσεων και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας που έπρεπε να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν και τα παρουσίασαν στο Δ.Σ.

Ολοι βρήκαν λογικές τις προτάσεις, εκτός από τον κ. ΧΧ τον Γενικό Διευθυντή, ο οποίος τηρούσε σιγή ιχθύος. Αφού πέρασε αρκετή ώρα σιωπής του, τον ρώτησαν επιτέλους ποιά ήταν η δική του γνώμη...

"Σκέφτομαι ότι μετά από την ανακοίνωση απολύσεων, πόσοι άνθρωποι θα γυρίσουν στα σπίτια τους αύριο δυστυχισμένοι. Πόσοι απ΄αυτούς θα δούν τη ζωή τους να ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και είναι όλοι άνθρωποι που τόσα χρόνια τώρα, στηρίζουν με τη δουλειά τους την εταιρεία μας..." είπε αφήνοντας άφωνους από έκπληξη τους λοιπούς παρευρισκόμενους

"Σκέφτομαι ακόμα ότι αν η ζωή τόσων ανθρώπων υποβαθμιστεί, θα συμπαρασύρει και άλλους τόσους κύκλους εργασιών οι οποίοι συνδέονται με το βιοτικό τους επίπεδο. Αρα ο ένας κατήφορος θα φέρει τον άλλον σαν χιονοστιβάδα. Μια τέτοια κατάσταση όμως, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για όλους μας. Διότι αν αυτή η ανέχεια συνεχίσει να μετακυλίεται από τον έναν στον άλλον, ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης είναι πιθανότατος. Και τότε, θυμηθείτε το, κανένας μας δεν θα γλιτώσει. Μπορεί να δούμε τους ανέργους να καίνε τα εργοστάσια και τα γραφεία μας στο τέλος...και τότε θα τα έχουμε χάσει όλα για όλα.."

Ο κ. ΧΧ τότε, ως άκρως προνοητικός διευθυντής, τους παρουσίασε την εναλλακτική του πρόταση. "Να κόψουμε όλοι εμείς οι διευθυντές το 50% από τους μισθούς και τα μπόνους μας και για τα επιτελικά στελέχη μας, το αντίστοιχο 30%. Νομίζω ότι το ύψος των αμοιβών μας επιτρέπει τέτοια περιθώρια... Εμείς οι "επικεφαλείς" είμαστε αρκετοί σε όλα τα υποκαταστήματα που έχει η εταιρία μας και με τις περικοπές αυτές, θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα. Ετσι δεν θα χρειαστεί να απολύσουμε ούτε έναν υπάλληλό μας. Οταν τα πράγματα φτιάξουν, θα επαναφέρουμε και τις δικές μας αμοιβές στα παλιά τους δεδομένα..."

Οι συνεργάτες του δέχτηκαν να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα περικοπών που σύντομα απέδειξε την αποτελεσματικότητά του και την ευφυία του κ. ΧΧ. Η εταιρεία συνέχισε τη λειτουργία της χωρίς να χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Και όταν η κρίση πέρασε, οι εργαζόμενοι ήταν διπλά περήφανοι για το έξυπνο αφεντικό τους.

Διοικείν εστί προνοείν, αλλά και πολύ ακριβή χάρη....

Μήπως μελαγχολήσατε;

Ινφογνώμων Πολιτικά Το παράδειγμα ενός έξυπνου αφεντικού

Add To Facebook