Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ευγένιος Σπαθάρης 1924-2009


..ενα κομμάτι της παιδικής μου Ψυχής , έφυγε μαζί με τον Ευγένιο Σπαθάρη!

αυτόν τον μεγάλο Ανθρωπο φτιαγμένο απο σπάνια υλικά Ελλάδας , κληρονόμο και συνεχιστή μιας μεγάλης αρχέγονης Ιστορίας του ελληνικού γένους ,απο τον Ομηρο στον Θεόφιλο και απο κεί στον Ευγένιο Σπαθαρη,γνήσιο εκφραστή της λαικής μας παράδοσης και των απανταχού καταφρονημένων,σπάνιας ράτσας και τιμιότητας..


Ηταν είναι και θα μείνει Φωτεινός αληθινός Φάρος ,στο δρόμο της Ζωής μας!

..μέσα σε τόσους χαλεπούς καιρούς, που έλαχε να ζούμε ,της αφθονίας της διαφθοράς συνειδήσεων και στην εποχή της ένδοιας αξιών! άδεια ψυχή..

Θα είναι πάντα εδώ να συντροφεύει τα πιό όμορφα όνειρά μας, ''πυξίδα'' στα χρόνια που έρχονται...

καλό σου Ταξίδι κύριε Καραγκιόζη ,
με τα μεγάλα μαύρα σου μάτια, γεμάτα Αλήθεια, μεράκι απο Ελλάδα, , γνήσια φιγούρα μιας άλλης εποχής ,με την σκέψη να περάσει στη νέα γενιά Ολες οι Αξίες σου!






ΥΓ. ..ακόμα τις φιγούρες του Καραγκιόζη ,των παιδικών μου χρόνων τις έχω καλά φυλαγμένες, τότε που δίναμε παραστάσεις ''μικρές'' και αθώες στα μάτια μικρού παιδιού ,
γεμάτα απο άρωμα γιασεμί και νυχτολούλουδο - μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά - ατέλειωτο παχνίδι στα σοκάκια της γειτονιάς , να μαζευόμαστε όλα τα παιδιά , άσπρο σεντόνι κρεμασμένο στο πλυσταριό της γιαγιάς με κεράκια για να γράφει στο σεντόνι ...ατέλειωτο παιχνίδι - όνειρο στη ψυχή αθώου παιδιού!

"Ο Άγγελος Σικελιανός είπε:
Η τέχνη του Σπαθάρη είναι στη βάση της λαϊκής ψυχής και ζωής και μακάριος όποιος την αντικρίζει με τη σοβαρότητα που της οφείλεται. Μέσα της δεν κατασταλάζει μόνο η λαγαρή θυμοσοφία του λαού μας μπρος στα ανάποδα τον κόσμου, αλλά σκεπάζεται και η πηγαία δύναμη πόχει μέσα του και με την οποία υπερνικά αυτά τα ανάποδα με ψυχισμό ασύγκριτο, ανεβαίνοντας απ'τα σκαλιά της θείας του εξυπνάδας ως με τις κορφές τον ηρωισμού".


<ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ>ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Καλό σου ταξίδι Ευγένιε ,καλή παράσταση στην μεγάλη παρέα του Ουρανού!

Ερέ γλέντια που θα γίνουνεεεεεεεεεεεεεε!!!
@@@@@@@@


συνέντευξη στον Δαυίδ Ναχμία (2005) για την εκπομπή ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ της ΕΡΤ

Add To Facebook