Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Eleni Karaindrou -Trilogy I - The Weeping Meadow (Τριλογία Ι - Το Λιβάδι που Δακρύζει) ECM New Series 18852002


To λιβάδι που δακρύζει - Τhe Weeping Meadow«…Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου για τις ταινίες του Αγγελόπουλου είναι έτσι: παράπονο και προσευχή, πόνος και ελπίδα…Η μουσική για τον κινηματογράφο είναι πλούσια από ισχυρούς και αξιομνημόνευτους δεσμούς: ο Χέρμαν για τον Χίτσκοκ, ο Μορρικόνε για τον Σέρτζιο Λεόνε, ο Μπάρρυ για τις ταινίες του πράκτορα 007. Εδώ ακόμη περισσότερο, με τη διαφορά ότι δεν βρισκόμαστε στον τομέα της θεαματικής τέχνης και του «glamorous», αλλά σε ένα χώρο ευλάβειας, όπου οι εικόνες έχουν βάθος και πληρότητα και η μουσική επένδυση της ταινίας εκφράζει ένα αυστηρό βάδισμα, μια ταπεινότητα, μια βραδύτητα που είναι τόσο μακριά από την ταχύτητα των ημερών μας. Δεν είναι μουσική που καθηλώνει με πίεση στο άκουσμά της. Αντιθέτως, πρέπει να την αναζητήσουμε στο μυστηριώδες και απόμακρο λυκόφως, με διάθεση να συλλάβουμε τις λεπτές αποχρώσεις που δημιουργούν τα έγχορδα, το ακορντεόν, πιάνο και λίγα, διάσπαρτα όργανα …Μακρόσυρτες, υπνωτιστικές καντέντσες, φράσεις που δεν ολοκληρώνονται και παραμένουν αιωρούμενες…».
Riccardo Bertoncelli, CARNET (LA REPUBLICA), 11/05/04

«…Η ποιητικότητα μιας μετα-μουσικής προσδίδει σ’ αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο μοναδικότητα και ριζοσπαστισμό. Πρόκειται για παγκόσμια μουσική με ελληνικό συναίσθημα που διαχέεται στον κόσμο…»
Hans-Klaus Jungheinrich, FRANKFURTER RUNDSCHAU, 29/4/2004
«…μια μουσική γεμάτη πάθος, μερικές φορές μελαγχολική, με βασανιστικά σημεία, με αυτόνομη αφηγηματική ανάπτυξη. Είναι μια μουσική καλλιεργημένη, με έντονη συναισθηματική προσέγγιση. «Έντεχνη» και «λαϊκή» ταυτόχρονα».

Roberto Valentino, SUONI E VISIONI, Τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2004
«…Η Καραΐνδρου, εντυπωσιάζει με την ευαισθησία της με την οποία εκφράζει και συνοδεύει την ελεγειακή ποιητικότητα και τη μαγική έλξη της ταινίας, αποτελώντας έτσι αναπόσπαστο μέρος της».

JAZZ N’ MORE (Ελβετία) Μάρτιος/Ιούνιος 2004
«…Η μουσική της Καραΐνδρου ονειρεμένα όμορφη, δημιουργεί τις δικές της, ξεχωριστές εικόνες…»
Görg Schwerzmann, Sabine Eva Wirtwer, BOLERO (Ελβετία), Mάιος 2004
«Το soundtrack, άριστα πετυχημένο, βασίζεται στην επεξεργασία ενός μελωδικού πυρήνα που συνεχώς επιστρέφει. Αυτή είναι η αξία της ίδιας της μουσικής, που είναι αποτέλεσμα μιας λεπτής επεξεργασίας παραλλαγών στην ενορχήστρωση. Νοσταλγικές, μελαγχολικές και δεητικές μελωδίες, κατακτούν τον ακροατή που δεν επιθυμεί να κλειστεί μέσα σε έναν πύργο για να προστατευτεί από τα συναισθήματα και το "τραγούδι". Με αυτό τον τρόπο, αυτές οι μελωδίες που "τραγουδιούνται" από βιολοντσέλο, ακορντεόν, ορχήστρα έγχορδων, άρπα, γαλλικό κόρνο, γίνονται ακαταμάχητες…»[Aνώτατη κατάταξη: άριστο]
Mario Gamba, ALIAS (Εβδομαδιαίο Ένθετο της εφημερίδας IL MANIFESTO) 26/6/04
Ελενη Καραινδρου : δες σχετικο αφιερωμα στον Ηριδανο
Ελενη Καραινδρου : See Photographs
πληροφοριες για τον θ.Αγγελοπουλο εδω

Eleni_Karaindrou_-_2004_Trilogia_I_-_The_weeping_meadow.part1.rar
Eleni_Karaindrou_-_2004_Trilogia_I_-_The_weeping_meadow.part2.rar
(15.5.2010)Links Remove By The Blogger/DMCA

Add To Facebook

1 σχόλια:

Unknown είπε...

Kalhmera !

Vrhka giati eixe kaqtevei mono to part 1 apo thn 3plh sullogh/afierwma....

Den exeis valei ta alla 2 link sto post.

(Epishs sou esteila invite gia to Lost....)