Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Cold Mountain - The Soundtrack (2003)


The Cold Mountain soundtrack shares producers (T Bone Burnett) with the soundtrack for O Brother Where Art Thou, a largely old-time and folk album with limited radio play that still enjoyed commercial success, and garnered a Grammy. As a result, comparisons were drawn between the two albums. The Cold Mountain soundtrack, however, also employs many folk and blues elements. It features songs written by Jack White of The White Stripes (who also appeared in the film in the role of Georgia), Elvis Costello, and Sting. Costello and Sting's contributions, "The Scarlet Tide" and "You Will Be My Ain True Love", were both nominated for the Academy Award for Best Original Song and featured vocals by Bluegrass singer Alison Krauss. Gabriel Yared's Oscar-nominated score is represented by four tracks amounting to approximately fifteen minutes of music.

Petersburg Crater Union Trench

Η υπόθεση της ταινίας είναι λίγο πολύ γνωστή. Η Ada Monroe (Kidman), μια γυναίκα με καλή ανατροφή φτάνει μαζί με τον πατέρα της (Sutherland) στην μικρή πόλη Cold Mountain. Εκεί γνωρίζει τον Inman (Law), έναν απλό εργάτη αλλά η γνωριμία τους διακόπτεται από τον εμφύλιο πόλεμο, μιας που ο Inman αναγκάζεται να καταταχθεί. Μετά από 3 χρόνια στο μέτωπο ο Inman, αηδιασμένος αποφασίζει να λιποτακτήσει και να επιστρέψει στην Ada, η οποία στο μεταξύ έχει χάσει τον πατέρα της και έχει βρει στήριγμα στην εργατική χωριατοπούλα Ruby (Zellweger).

Petersburg Seige


The poster
Ο Minghella ξεκινάει την ταινία θορυβωδώς, με κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν η Omaha Beach του Αμερικάνικου εμφυλίου, μια μάχη - φεστιβάλ ωμότητας, που από την πρώτη στιγμή βάζει τις βάσεις για την εξέλιξη του χαρακτήρα και τις επιλογές του Inman.
Petersburg Crater Explosion Waud



Μετά την λιποταξία του Inman παρακολουθούμε παράλληλα το ταξίδι του προς το Cold Mountain και τον αγώνα της Ada να αντεπεξέλθει σε μια ζωή την οποία δεν έχει μάθει. Κάπου εδώ, σε μια ατελείωτη σειρά επεισοδίων εντοπίζεται και το σοβαρότερο πρόβλημα του φιλμ, το οποίο πάσχει από έλλειψη συνοχής, μιας που η εντύπωση ότι βλέπουμε ένα απλό κολάζ από σκετσάκια είναι έντονη, μιας που η φόρμουλα είναι «Ο-Inman-πάει εκεί-συναντά-αυτόν» και πάλι απ την αρχή. Αποπροσανατολιστικό από μια άποψη μπορεί να θεωρηθεί και το (εξαιρετικό) καστ, με πολλούς ηθοποιούς που είναι ειδικευμένοι σε δεύτερους ρόλους (Winstone, Ribisi, Baker, Gleeson, Philip Seymour Hoffman), που αν μη τι άλλο δε χάνουν την ευκαιρία να τραβούν την προσοχή επάνω τους με πολύ καλές ερμηνείες. Ιδιαίτερα καλός στο ρόλο του αδίστακτου Teague (που εποφθαλμιά την ακίνητη περιουσία της Ada - ένα είδος μνηστήρα, μια που το όλο ταξίδι του Inman «μυρίζει» Οδύσσεια) ο Winstone, ενώ ξεχωρίζουν στους μικρούς τους ρόλους οι Hoffman και Natalie Portman. Όσο για τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί καλά για τους ρόλους τους (συμπεριλαμβανομένης και της - ενοχλητικής - προφοράς), ο Law εκφράζει τον Inman σε κάθε του κίνηση και έκφραση, ενώ η Zellweger ερμηνεύει σχεδόν υπερβολικά την υπερ-ενεργητική Ruby. Η λαμπερή Kidman αρκείται σε έναν άχρωμο όσο και κοινότυπο ρόλο, αυτόν της ευάλωτης γυναίκας την οποία αλλάζει η σκληρότητα της ζωής, ο οποίος δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια για Οσκαρική ερμηνεία.(http://www.cine.gr/film.asp?id=704124&page=4 )


















Add To Facebook